Herhangi bir yüzeyden dökülen boya nasıl çıkarılır

Boya dökülmeleri kaçınılmazdır, ancak kalıcı olmaları gerekmez. Boyayı herhangi bir yüzeyden çıkarmak genellikle mümkündür.

Bazı yüzeyler veya dökülmeler bunu diğerlerinden biraz daha zorlaştırabilir, ancak doğru bilgiye sahipseniz ve hızlı yanıt verirseniz, başarılı olursunuz.

Ancak unutmayın, tüm koşullar benzersizdir, bu nedenle bir dökülmede işe yarayan bir başkasında işe yaramayabilir. Dökülen boyanın nasıl çıkarılacağına daha yakından bakalım.

boya lekesi

Dökülen boyayı çıkarmaya başlamadan önce sorulması gereken sorular

Dökülen boyayı çıkarmaya çalışmadan önce, en iyi çözümü belirlemenize yardımcı olacakları için kendinize şu soruları sorun.

1. Hangi boya?

Boyayı nasıl çıkaracağınız, ne tür bir boya olduğuna bağlıdır. Genellikle su bazlı boyaların çıkarılması, yağ bazlı boyalardan daha kolaydır.

2. Hangi yüzey?

Aynı temizleme yöntemini tüm yüzeylere uygulayamazsınız. Çözümün etkili olup olmayacağını veya belirli yüzeyde daha fazla hasara neden olup olmayacağını dikkatlice düşünün.

3. Hangi temizlik malzemesini ve yöntemini kullanmak istiyorsunuz?

Kullanmak istediğiniz yöntem herhangi bir şekilde yüzeyi olumsuz etkileyecek mi? Örneğin, sert temizlik ruhlarıyla dalmadan önce, yüzeye ne yapacağını düşünün. Tüm talimatları okuyun ve boya çıkarma çözümünüzün dökülen yüzey için güvenli olduğundan emin olun.

4. Önce test ettiniz mi?

Bir kez daha, bir solüsyonla çok hızlı tepki vermeden ve muhtemelen bir hata yapmadan önce, daha geniş bir alana uygulamadan önce dökülme solüsyonunuzu (tercihen gizli bir bölümde) test edin.

Herhangi bir yüzeyden dökülen boyayı çıkarın

1. Ahşap zeminler

Ahşap zemininize veya başka bir ahşap yüzeye boya döktüyseniz, aşağıdaki adımları izleyin:

Bölünmüş boyayı mümkün olduğunca uzaklaştırın. Zemini çizmemeye dikkat edin. Boya kurumaya başladıysa saç kurutma makinesi ile yumuşatın.
Lekeyi ılık su ve yumuşak sabunla dışarıdan içeriye doğru silin.

Bu işe yaramazsa, kuru, inatçı veya yağ bazlı dökülmeler için gerekli olabilecek biraz sürtünme alkolü veya mineral alkollü içecekler kullanmayı deneyin. Ancak sadece biraz kullanın, aksi takdirde ahşabın üzerindeki cilayı kaldırabilirsiniz.
Hiçbir şey çalışmıyor gibi görünüyorsa, son seçenek olarak tiner kullanmayı deneyin, ancak daha sonra alanı zımparalamanız ve yeniden cilalamanız gerekecektir.

2. Halılar

Halıların üzerine dökülen boya genellikle paniğe neden olur. Gerçekten de, boyayı çıkarmak için zor bir yüzeydir. Halı boyası dökülmeleri söz konusu olduğunda hızlı hareket etmek özellikle önemlidir. Bu adımları takip et:

Bölünmüş boyayı mümkün olduğunca uzaklaştırın.

Bir kağıt havluyu veya bezi sıcak sabunlu suya batırın ve lekeyi silin. Fırçalamayın çünkü bu, boyanın halıda daha derine inmesine neden olur. Lekeyi tutmak için dışarıdan içeriye doğru çalışın.
Boya kurumuşsa, mümkün olduğu kadar kazıyın ve ardından kalan boyayı yumuşatmak için bir buharlı pişirici veya ütü (birkaç santimetre uzaklıkta) kullanın. Yukarıdaki gibi ıslak bir bezle kurutmayı deneyin.
Leke özellikle inatçıysa, profesyonelce çıkarmanız gerekebilir.

3. Fayans

Seramik karoların üzerine dökülen boyaların temizlenmesi belki de en kolaylarından biridir. Bu adımları takip et:

Fazla boyayı toplayın ve sıcak sabunlu suya batırılmış bir kağıt havlu veya bezle lekeyi lekeleyin.
Boya kuruysa, kaynamış su ve sirke karışımını (eşit kısımlarda) temiz bir beze sürmeyi deneyin ve boyayı yumuşatmak için dökülen yerin üzerine koyun. Ya bezinizle ovalayın ya da yumuşadıktan sonra hafifçe kazıyın.
Alternatif olarak, dökülenleri temizlemek için bir süngere veya fırçaya biraz tiner uygulayın.

4. Cam

Pencere çerçevelerini boyarken, genellikle cam panellere boya bulaşır. Boyayı cam yüzeylerden çıkarmak için şu adımları izleyin:

Bir bezi kaynamış beyaz sirke ve su karışımına (her biri bir kısım) batırın ve yumuşayana ve çıkana kadar boyanın üzerine sürün.
Sirke ve su karışımı işe yaramazsa, sıcak sabunlu su deneyin ve ardından keskin bir alet veya bıçakla boyayı kazıyın. Koruma için önce camı ıslatmayı ve keskin aleti veya bıçağı 45 derecelik bir açıyla tutmayı unutmayın.

5. Beton

Dökülen boyayı betondan çıkarmak için şu adımları deneyin:

Fazla boyayı çıkarın. Kuru ise, mümkün olduğunca kazıyın.
Daha sonra kimyasal bir boya sökücü veya tiner kullanabilirsiniz (her zaman talimatları okuyun).
Striptizciyi veya tineri (ve umarız tüm boyayı) iyice yıkayın.

6. Vinil döşeme

Vinil döşeme bugünlerde çok popüler. Bu yüzeye boya dökülürse ne olur?

Boyayı çıkarmak için sıcak sabunlu su kullanın (biraz dirsek gresi gerekebilir).
Boya kuruysa, boyayı dikkatlice çıkarmak için bir kazıyıcı kullanın.
Alternatif olarak, bir beze biraz ovma alkolü koyup boya lekesini ovalamayı deneyin.

Sizin için neyin işe yaradığını bize bildirin. İyi şanslar!

Bunlara'da bakmalısın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu