Görüntü kirliliği nedir? Bunu önlemek için 4 tavsiye

Görüntü kirliliği, estetik açıdan göze rahatsız edici veya nahoş gelen her şey olarak tanımlanır. Bu, herhangi bir değer katmadan bir alanı aşırı yükleyen, uyumunu ve tasarımını bozan her şeyi ifade eder. Bu düzenle ilgili olabilir ancak sadece bu faktör değil.

Ayrıca, görsel gürültü, bir alanın çok fazla öğe içermesi, renklerin ve desenlerin uyumsuzluğu, fazla aydınlatma veya gereksiz araçlar veya aksesuarlar gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Görsel gürültü, insanların dikkatini dağıtmakta ve rahatsız etmekte, ayrıca bir alanın estetik değerini ve işlevselliğini azaltmaktadır. Dekorasyon uzmanları, görsel gürültüyü azaltmak için minimalizm, düzenli mekanlar ve uyumlu renk ve desenler kullanarak önerilerde bulunurlar.

Görüntü Kirliliği nedir
Görüntü Kirliliği Önlemek için Öneriler

Birbiriyle uyumsuz renkler, eşleşmeyen farklı tarzlarda mobilyalar veya diğerleriyle çatışan dekoratif unsurlar gibi diğer unsurlar, bir odayı görsel gürültü ile dolu hale getirebilir.

Bu sorun sadece bir evin uyumunu ve düzenini değil, aynı zamanda kiracılarını da etkiler. Eviniz en iyi sığınağınızdır. Uzun bir günün ardından rahatlamak ve dinlenmek için döndüğünüz yer. Bu nedenle, kendinizi rahat hissedeceğiniz uyumlu ve rahat bir yer olmalıdır. Eviniz düzensiz, dağınık, ıvır zıvırla dolu veya birbiriyle uyuşmayan renklere sahipse, bu durum ruh halinizi etkileyebilir, baş ağrısına, kötü ruh haline, yorgunluğa veya uykusuzluğa neden olabilir.

Bir Tavsiye: Dinlenmek için evinizde nasıl bir cennet yaratabilirsiniz?

Evinizin görsel gürültülerden arındırılması çok kolay. Tek yapmanız gereken, uyumlu bir evin keyfini çıkarmanızı ve kendiniz için daha iyi bir refah elde etmenizi sağlayacak birkaç püf noktası uygulamaktır.

1. Tertip ve temizliğe önem verilmelidir

Evinizi düzenli ve temiz tutmaya çalışın. Özellikle evde küçük çocuklar varsa, bazen bunun karmaşık olduğunu biliyoruz, ancak sıfır görsel gürültü elde etmek için iyi düzen ve temizlik zorunludur.

Dağınıklığın kontrolden çıkma olasılığının en yüksek olduğu yerlere dikkat edin. Örneğin, farkında olmadan çanta ve ceket biriktirdiğiniz giriş holündeki portmantolar. Anahtarlarınızı, cep telefonunuzu ve cüzdanınızı her zaman bıraktığınız kahve veya yemek odası masalarının üzerinde. Makyaj malzemelerinizin nadiren bir çekmecede saklandığı banyoda. Ya da masanın üzerinde, masanın genellikle kağıtlar, kitaplar ve belgelerle dolu bir savaş alanı olduğu yerde.

Dağınık eşyalar
Dağınık görüntüsü veren eşyalar

2. Daha az daha çoktur

Az çoktur kuralını uygulayın, hiçbir şey katmayan ve sadece küçük bir alanı dağıtıp dengeyi bozan mobilya veya dekoratif objelerden kaçının. Annenizden kalan bir hediye ya da dedenizden miras kalan bir tablo bile olsa, evinize sığmıyorsa, ondan kurtulmak ya da bir dolaba koymak daha iyidir. İşlevsel ve sade mobilyalar tercih etmeye çalışın.

3. Mobilyalarda, stillerde ve renklerde denge arayın

Bir odanın dengesi, görsel gürültüden kaçınmak için esastır. Hem mobilya oranlarında, hem kullanılan stilde hem de seçilen renklerde. Küçük odalara çok büyük mobilya parçaları veya çok büyük alanlara çok küçük dekoratif objeler yerleştirmemeye çalışın. Birbiriyle ilişkili dekoratif stilleri birleştirin ve birbirine yardımcı olmayan karşıt stilleri karıştırarak yenilik yapmaya çalışmayın.

Renkler söz konusu olduğunda, 60-30-10 kuralını uygulamak iyi olacaktır. Baskın bir renk seçmeli ve bunu alanın %60’ına uygulamalısınız, ikincil bir renk %30’luk bir alanı kaplamalı ve üçüncü bir renk, belki de en çarpıcı olanı, alanın geri kalan %10’una dahil etmelisiniz. Kromatik benzerliği olan veya zıt olmalarına rağmen birbirleriyle birleşen renklerle.

Yatak Odası
Doğal Görünümlü Yatak Odası

4. Estetiklere uygun şekilde sıralayın

Eşyalarınızı kullanışlılığının yanı sıra estetiğine göre de ayırın. Nesnelerin birbirlerine estetik olarak hoş görünmeleri, eşleşmeleri iyidir. Dolayısıyla, gardırobunuzun yarı saydam kapakları varsa, giysilerinizin kromatik bir desen izlemesini ve düzenli görünmesini sağlamaya çalışın. Giysilerin düzgün katlanmadığı dağınık bir gardıroptan daha kötü bir şey yoktur.

Eğer nereye koyacağınızı bilemediğiniz kadar çok eşyanız varsa, rafları aşırı kalabalıklaştırmayın. Eşyalara biraz hava vermek için alanın yalnızca %80’ini kaplamaları iyi olur. Bu yüzden bir şeyler seçin ve geri kalanını kutularda saklayın. Aradığınızı daha kolay bulabilmek için kategoriye, temaya veya renge göre düzenlemeye çalışın.

Elbise Dolabı
Elbise Dolabı Modeli

Bu kadar çok kutuyla görsel gürültüye neden olmamak için, kutuları benzer boyutlarda, aynı malzemeden ve benzer tonlarda yapmaya çalışın, böylece estetik açıdan hoş olurlar ve eviniz için elde ettiğiniz görsel gürültü yokluğunu bozmazlar.

Bunlara'da bakmalısın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu