Yaz Temizliği Nasıl Yapılır ?

Evde Yaz Temizliği Nasıl Yapılır ? Ferah ortamlarda yaşamak için, ideal bir temizlik rahatlığın yanında estetiğe de dikkat edenler için çok önemlidir.

ev_temizlik

Yaz öncesi bütün evlerde temizlik var. Perdeler, mutfak, halılar, mobilyalar derken ev hanımları bir hayli yoruluyor. Oysa, bu işin de hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştıracak püf noktaları var. Bahar geldi. Evlerde perdeler temizleniyor, bütün mutfak parlatılıyor, halılar yıkanıyor, mobilyalar cilalanıyor… Bütün bu işler hanımlar için hiç de kolay olmuyor. 36 yıldır temizlik üzerine çalışan Uzay Kimya’nın sahibi Sevda Arıkan, “Ev temizliği, çamaşır ve bulaşık kadınların büyük bir zamanını alıyor. Hem vakit harcayıp hem de bu işi zorlaştırabiliyorlar. Bunlara uymayanlar evde iyice yorulsalar da yaptıkları temizlikten istedikleri sonucu elde edemiyorlar. Hatta bazen bilinçsiz bir silme işlemi, eşyalara zarar da verebiliyor. Oysa kurallara uygun temizliği yapmak çok önemli” diyor.

Temizlik incelikleri
Her türlü temizlik maddesini her yerde kullanmayın. Meselâ, çamaşırdaki toz deterjanı kalebodurları ya da salon döşemesini temizlemek için uygun değildir. Mobilyaların tozlarını nemli bezle silin. Lekeler varsa, yüzeyi bozmayacak özel temizleyiciler ya da deterjanlar kullanın. Kapı kolları ya da merdiven kenarı gibi çok kişinin ellerinin değdiği yüzeyleri, önce sıcak su ile sonra hijyenik bir malzemeyle (Ya da çamaşır deterjanı ile dezenfekte eklenmiş suyla) silin. Bütün gün çocukların üzerinde oynadığı göz önüne alınırsa halıların temizliği de çok önemli. Ancak tazyikli suyla ve fırçalanarak yıkanan halıların tabanı ve birleşme yerleri zarar görür, yıpranır. Arap sabunu gibi malzemelerle halılarını temizleyen kadınlar, daha sonra toz ve kirin tekrar yüzeye çıktığının farkında olmaz. Oysa “halı şampuanı” ile yıkanan bir halı kuruduktan sonra elektrikli süpürge ile temizlendiğinde kir kalmaz. Ancak halı yüzeyi ilk silmede temizlenmiş görünebilir. Leke silinirken lekeyi dış çevresinden merkezine doğru temizleyin. Leke çıkartma işleminin başarısı için dağılmadan temizlenmesi çok önemli.

Eşyaları cilalayın: Cila işlemi, mobilyalar üzerindeki leke ve tozları mükemmel temizleyerek zeminler üzerinde kaygan ve parlak bir yüzey oluşturuyor. Her cins parke ve ahşap yüzeyi parlatan cilalar odalara farklı bir hava veriyor. Ayrıca bu tip ürünler ahşabın natürel güzelliğini koruyarak, ömrünü uzatır. Evdeki ceviz, meşe ve çam gibi mobilyalara cila uygulayabilirsiniz. Mermer, ev ve ofis dekorasyonunda çok hoş bir malzemedir. Fakat güzel olduğu ölçüde bakımı da zordur. Sirke, limon veya limon tipli asidik yiyecekleri mermer yüzeyle temas ettirmeyin. Bunun için özel üretilmiş yer cilalarından kullanabilirsiniz. Çizikleri kapatır, bakımını gerçekleştirir. Mutfak dolapları masif, lamine veya farklı bir malzemeden de olsa genellikle koruyucu bir cila ile kaplanmıştır. Gerek yemek pişirme sırasında havada oluşan nemli ve yağlı zerreciklerin yüzeye yapışması, gerekse yemek hazırlığı sırasında dolap kapaklarında kalan el ve parmak izleri kötü bir görüntü yaratır. Ortama da hoş olmayan bir koku bırakabilir. O nedenle temizliği ayrıntılı yapılmalı.

Bulaşık beziyle dolap silmeyin: Dolapların temizliğinde güçlü deterjanlar ve aşındıran, abrasif sabun veya temizleyici kullanmaktan kaçının. Mutfak dolaplarını temizlemede deterjan ve yağ kalıntıları özel malzemelerle çıkar. Bu arada, bulaşıkta kullanılan bir bezi, dolap silmede kullanmanız büyük hata olur. Uzun süre temizlenmemiş kalıcı kirler için leke çıkarıcılardan, plastik yüzey temizleyici gibi malzemelerden yardım alın. Örneğin şimdi, bir çok insanın percere çerçeveleri plastik. Uzay Plastik Yüzey temizleyici ile bu çerçeveleri lekelerden arındırarak temizlemeniz mümkün. Mutfaktaki lavabo ve ana cihazların çevresini devamlı kontrol edin. Kahve, kızartma makineleri gibi cihazlardan çıkan ısı ve buhar dolaplara zarar vereceği için, onları dolap altında çalıştırmamanız daha mantıklı.

Ahşap ürünlerin en büyük düşmanı rutubettir. Islandığında mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde kurutun. Mutlaka “ahşap koruyucu” kullanın. Temizlik malzemelerinin ambalajlarının kapağını açık bırakmayın. Özellikle toz ve benzeri türdeki deterjanları nemli yerde tutmamaya gayret gösterin.

Bunlara'da bakmalısın!

Başa dön tuşu