RENK TEORİSİ Nedir ve ne işe yarar?

Renk teorisini hiç duydunuz mu? İlkokuldan beri herkesin bildiği temel bir şey gibi görünebilir ama aslında birden fazla kişinin anlayacağı bir şey değil ve kesinlikle bilmiyorsunuz. o çok faydalı olabilir hayatında.

Merak eden birini duymuş olabilirsiniz Renk teorisi nedir?, hayatında bir noktada. Ama artık hiç şüpheniz olmasın, tam burada bu konuyla ilgili tüm sorularınızı netleştireceğiz.

Sana aşağıda açıklayacağım renk teorisi nedir ve günlük hayatımızda günlük olarak nasıl uygulandığı.

renk teorisi nedir

Renk teorisi nedir

Renk teorisi, bir grup norm ve renk karıştırma için temel kurallar, göze hoş gelen ve görenler için olumlu duygular uyandıran ton takımları elde etmek için kullanılır.

Bu teori sanatta, grafik tasarımda, fotoğrafçılıkta ve görselin uygulandığı her alanda çalışan herkes için temel bir kuraldır.

Bu teori hakkında özel olan şey, tek bir nedene hizmet etmemesi, aksine gelen farklı yazar ve düşünürlerin Bazıları sanat tarihi ve optik fiziğin bir parçasıydı.

Örneğin, renk teorisinden çıkan en iyi bilinen sonuçlardan biri, kromatik daire, talep edilebilecek en iyi renk kombinasyonlarını ve karışımlarını elde etmek için ana kullanışlı araçtır.

Bu çemberin nasıl ve ne için olduğunu öğrenmek istiyorsanız, yapabilirsin makalemizde görün: kromatik daire nedir ve ne içindir.

Şimdi, genel olarak bir özelliği veya özelliği ele alan farklı türde renk teorisi çalışmaları vardır. Daha sonra seninle ne hakkında konuşacağım.

Özelliğe göre renk teorisi çalışma türleri

Söz konusu rengin bilim adamı tarafından incelenen özelliklerine bağlı olarak, teori farklı bir yaklaşım benimseyecek. Bunlar şunlar olabilir:

  • Parlaklık: Diğer adı “değer” olup, rengin daha açık veya daha koyu olması ile ilgilidir. Başka bir deyişle, siyah veya beyaza daha yakınsa.
  • Doyma: Kirli bir rengin ne olduğunu biliyor musun? Temel olarak doygunluk, rengin saf mı kirli mi olduğu ile ilgilidir, bu sahip olduğu gri miktarı ile belirlenir, eğer rengin çok fazla grisi varsa, bildiğimiz o kirli efekti üretecektir.
  • Matiz: Renk olarak da adlandırılan renk tonu, bir rengi diğerinden ayırt etmemize neden olan şeydir. Bunun bileşeninin kendisi olduğunu söyleyebilirsiniz.

Renk teorisinin özelliklerine ek olarak, aşağıda size bahsedeceğim rengi daha iyi kullanmak ve incelemek için bazı modelleri de vardır.

Renk Teorisi Modelleri

Bu modeller hizmet renkleri tanımlamak için bir fotoğrafta, görüntüde ve hatta videoda ayırt edilebilir.

Renk kazanımı üzerinde çalışan tüm ekipler için yalnızca bir düzen ve alan oluşturmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yaratmak görünüş simülasyonu hangi görüntü veya resim olacak.

Örneğin, bilgisayarda yaptığınız görüntü, yazdırmadan veya bitirmeden önce nihai sonucun nasıl olacağını görmek için önizlemede görülebilir.

Bu çok yardımcı olur bir iş yaparken renklerle, çünkü bu şekilde, kullandıklarınızın aynılarının kombinasyonunun gerçekten güzel olup olmadığını anlayacaksınız.

Şimdi size renk teorisinin modellerini anlatacağım:

RGB renk modeli

Adı, İngilizce’nin kısaltmasından türetilmiştir ve kullanımıyla verilmiştir. ana renkler; ikincil ve üçüncül paletin geri kalanını oluşturabileceğiniz kırmızı, yeşil ve mavi.

Renklerin yer aldığı bir “edinme” sistemidir. bir başkasını elde etmek için birleştirmek. Sadece iki renkle çalışmaz; siyah, diğer renklerin yokluğunun bir sonucu olarak ve hedef, bunu elde etmek için tüm renk setinin birleştirilmesi gerekir.

Bu modeli televizyonda, bilgisayarlarda, videolarda ve görüntü yansıtan herhangi bir cihazda görebilirsiniz.

CMYK renk modeli

Bu model de ana renklerin yerine sadece renklerin birleşmesi ile oluşturulmuştur. sarı, macenta ve mavi kullanın.

Işık yayabilen cihazlarda kullanılamadığı için bu modelde ışığı azaltan renkler. Tüm saf renkleri karıştırdığınızda, sonunda tamamen ışık eksikliğinin temsilcisi olan siyah renk verilir.

Bu yöntemi kullanarak, ara renklerin geri kalanı yalnızca üç rengin olası kombinasyonları kullanılarak oluşturulur.

Bu model size çok garip gelebilir ama gerçekten çok mürekkepli baskıda kullanılır, kağıdın bilgisayar monitörüyle birlikte gelen aydınlatmayı kullanamadığı durumlarda.

Her renk teorisinin kendi modelleri ile kapsamlı bir çalışması vardır, ancak bunun dışında renklerin özellikleri ve kontrastları ile ilgili birden fazla çalışma da vardır.

Renk teorisinde kontrast

Kontrast her şeydir bir rengin sahip olduğu farklılıklar kendini diğerlerinden farklı kılmak aynı iş içinde. Bu çeşitlilik birbiriyle ilişkilidir ve ona bakanın algısını etkiler.

Eğitimli olmayan biri, bu farklılıkları yalnızca sezgiyle algılar, ancak bu kavramı zaten iyi bilen bir profesyonel, onu beğenisine ve rahatlığına göre kullanabilir ve değiştirebilir.

Johannes Itten, diğer ünlü sanatçılar ve teorisyenler ile birlikte, insanlarda renk algısını ve bunların nasıl oluştuğunu özenle inceleyen İsviçreli bir grafik sanatçısıydı. her birinin kişiliğini temsil edebilir.

Bu adam, renklerde ve çalışmalarında var olan kontrastın ana habercisi olarak kabul edilir. birkaç tür tanımladı, ki size aşağıda göstereceğim.

Açık ve koyu kontrast veya değer

Bu tür bir kontrastta, siyah ve beyaz renklerin kullanımı çok yaygındır, oluşturmak için bu öğelerin parlaklığı ile oynamakla ilgilidir. karanlık ve sessiz efektler çok orijinal ve iyi görünümlü.

En çok kullanıldığı bir alan, Sanat tasarımı veya o karanlık ve sessiz efektleri aradığınız resimler.

Saf renk veya tonun kontrastı

Birbirinden en uzak renkleri kullanmakla ilgilidir. kromatik daire, bu zıt stil, belirli bir kombinasyon oluşturur. dinamik ve uyumlu algılar.

Sonuç genellikle yaklaşık enerjik ve canlı tonlar, ve hatta mutlu; Bunun bir örneği, renklerin olumlu duyumlar yaratması amaçlanan dekorasyonda olabilir.

Soğuk ve sıcak renklerin veya sıcaklığın kontrastı

Bu tür bir kontrastla, sıcak veya soğuk algıları renkleri olan; örneğin, sıcak bir renk soğuk renklerle çevriliyse daha sıcak görünürken, benzerleriyle çevriliyse sıcak renk daha soğuk görünür.

Resim ve dekorasyonda, sıcaklık kontrastlarının çok ilginç eserlerini yaratmak için bununla çok şey oynanır.

Miktar kontrastı

Bir rengin diğerinden daha fazla boşlukla baskın olduğu, daha basit bir deyişle, bir rengin olduğu bir kontrast türüdür. bir rengin diğerinden daha fazla.

Yaratmak için her şeyden çok hizmet eder benzersiz görsel efektlerveya bazı tamamlayıcı kombinasyonları uyumlu hale getirmek için, hepsi onunla ne yaratmak istediğinize bağlıdır.

Eşzamanlı kontrast

Bu zıt tarz çok farklı ve karmaşık herhangi birinin; Gözün iki farklı renk arasında denge kurması, birbiriyle denge kurmaya çalışması tepkisi olduğu için çok sık görülen bir durum değildir.

Onu bulmanız gerçekten zor, çünkü onları yaratmaktan çok tanımlamakla ilgili.

Tamamlayıcı renklerin kontrastı

Renk çarkının zıt taraflarında bulunan iki rengin kullanılmasından oluşur. Ortaya çıkan kombinasyon bir canlı ve enerjik uyum bu da onu görenlerin dikkatini çeker.

Modada, bu tür kontrastlar, çarpıcı ve özgün tasarım stillerine sahip giysiler oluşturmak için yaygın olarak kullanılır.

Doygunluk kontrastı

Hakkında parlak renklerin zıtlarıyla kombinasyonu, kapalı; böylece canlı rengin daha canlı ve nötr rengin daha sessiz görünmesini sağlar.

Bu bir çeşit kontrast daha çok pazarlamada kullanılır, çarpıcı bir mesajı veya ürünü vurgulamanın istendiği yer.

Şimdi, bu kadar teoriden sonra, günlük hayatınızda bulabileceğiniz bazı görsel örnekleri görmekle ilgileniyorsunuzdur. Gitme, sana burada göstereceğim.

Renk örnekleri

Renk teorisi ortaya çıkıyor Her yerde renklerin karıştırıldığı veya birleştirildiği, yani odanızda bile her yerde.

İşte doğada bulunan bazı harika renk örnekleri.

En sevdiğiniz renklerin anlamları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizi ziyaret etmeniz ve ne düşündüğünüzü yorumlamanız gerektiğini unutmayın.

Bunlara'da bakmalısın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu