Rengin Doğası ve Bilmediğin her şey

Doğada, modada ve tabii ki sanatta bildiğimiz hemen hemen tüm renkleri bulabiliriz. Bununla birlikte, günlük olarak gördüğümüz farklı tonların arkasında çok daha fazla bilim var.

Not alın! Bugün, muhtemelen bilmediğiniz rengin doğası hakkında her şeyi açıklayacağız.

Rengin Doğası

Rengin doğası teorisi

Başlangıç ​​olarak, her gün gördüğümüz renkler, beyazın bir yüzdesini absorbe etmekten doğan çoklu dalga boylarının karışımıdır.

Nesnelerin büyük çoğunluğunun sahip olduğu filtreler nedeniyle renk, beyaz ışık dalgalarını emen ve böylece diğerlerinin geri kalanını yansıtan pigmentler veya boyalar, renklerin doğası mandala tüm bu uzunlukların toplamı renk algısını yaratan şeydir.

Büyük fizikçi Isaac Newton, ışığın kromatik konumdan bağımsız olarak şeffaf bir prizma kullanarak ayrıştırarak bir dizi renkten oluştuğunu keşfetti. Buna spektrum adını verdi.

Işıktan yedi rengi seçti:

  • Kırmızı.
  • Portakal.
  • Sarı.
  • Yeşil.
  • Mavi.
  • Çivit. -> (Mavi ile Mor arası renk)
  • Mor.

Böylece Newton, beyazın rengin yokluğunun sonucu olmadığını, aksine tüm bunların birleşimi olduğu teorisini başlattı. Prizma ile renklerin eklenmediğini, rengin heptürkistan ışıkta tutulduğunu gösterdi.

Güneş ışığının prizma dışındaki doğal bir örneği, yağmur damlaları güneş ışınlarını yansıttığında ortaya çıkan gökkuşağının kendisidir.

Damlaların her biri kendi renk spektrumunun tamamını yansıtır ve bu kadar çok farklı renkte şerit görmemizin nedeni, izleyicinin gözlemlediği konum ve açıdır.

Renk, ışığın özelliklerinden sadece biridir, ama aynı zamanda beynin ışığa verdiği tepkidir, yani renkler aslında duyusal algılardır.

Doğadaki renkleri algılayabilmemiz vizyonumuz sayesinde beynimizi uyandıran bir duyudur ve bundan sonra size açıklayacağım.

İnsan görüşü ve rengi

Gözlerin retinada koni adı verilen hassas hücreleri vardır, bunlar renk algısının nedenidir. Üç tür koni var:

  • Kırmızı ışığı yakalayanlar.
  • Mavi ışığı görenler.
  • Yeşil ışığı görenler.

Bu nedenle insan görüşü trikromatiktir, bu üç tip koninin kombinasyonu ile mevcut renklerin tamamını görebiliriz.

Renkler değiştirilebilir Sunumundaki bir dizi kritere veya bakış açısına göre bundan sonra bundan bahsedeceğim.

Renklerin özellikleri

Renkler sadece mavi veya kırmızı ile karakterize edilmez, diğer değiştirilebilir yönlerde de değişebilir, bundan sonra tüm renklerin sahip olduğu özellikleri açıklayacağım:

Gölgeler

Ton rengi belirtir, kendi içinde kırmızı, mavi, yeşil olup olmadığını anlayabilmemize bağlıdır…. Bu özelliklerden aşağıdaki yönleri görebilirsiniz:

  • Aralık: Tonalitenin sahip olabileceği tüm varyasyonlardır, yani farklı renklerdir ve sahip olduğu siyah veya beyaz miktarı buna bağlıdır.
  • Ton: Bir rengi başka bir renkle fakat daha az miktarda karıştırdığımızda, örneğin yeşil ile sarıyı karıştırırsanız, yeşil kalır ancak sarımsı bir tonda olur.

Sanat alanında, aşağıdaki tonlarla ilgili diğer önemli kavramları bulabilirsiniz:

  • Polikrom: Resmin çeşitli tonlardan oluştuğu zamandır.
  • Monokrom: Resmin tek bir tonaliteden oluştuğu durumlardır.
  • Palet: Aynı resimde ressam tarafından seçilen baskın tonların kombinasyonu.

Tam burada tonların içinde sıcak ve soğuk renkler gibi diğer kavramları da bulacaksınız, eğer bilmiyorsanız sizi yazılarına tıklamaya davet ediyorum ve onlar hakkında her şeyi öğrenebileceksiniz.

Parlaklık

Bir rengin “parlaklığı” şu şekilde tanımlanır: siyah ve beyaz miktarı Bunun resimsel bir resim söz konusu olduğunda, farklı kromatik bölgeler arasındaki kontrast çok yoğun olduğunda ışıklı gölge’den söz edebileceğimizi belirtiriz.

Doyma

Bu, tüm insanlar tarafından en iyi bilinen kavramdır, bir rengin taşıyabileceği saflık veya kromatik yoğunluk seviyesi ile ilgilidir.

Umarım tüm bunlar size yardımcı olmuştur!

Herhangi bir sorunuz varsa, bunları aşağıdaki yorumlarda bırakın ve en sevdiğiniz renkler hakkında daha fazla bilgi için bizi ziyaret edin.

Bunlara'da bakmalısın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu