RAL renk şeması: renginizi seçin

RAL

Hepimiz aşinayız renk tablosu Pantone. İç dekorasyonda en çok kullanılan sistemdir, ancak numaralandırılmış bir renk kılavuzu sunan tek sistem değildir. Pantone’a ek olarak, Cielab, IRAM ve RAL, belirli sektörler tarafından tanınan, ancak çoğumuz tarafından tanınmayan sistemlerdir. Bugüne kadar!

RAL nedir?

RAL, bir Avrupa renk eşleştirme sistemidir; uygulama için tasarlanmış numaralı bir renk kılavuzu farklı endüstri dalları başlıca boya, plastik ve kaplamaların imalatı ve dağıtımı bunlardan biridir.

İspanyolcaya ‘Teslim Koşulları ve Kalite Yönetimi Ulusal Komisyonu’ olarak tercüme edilebilen Almanca Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen terimleri, RAL kısaltmasının kökenidir. Kısaltması standart renkler administrados por RAL Alman Kalite Güvence ve Etiketleme Enstitüsü.

RAL renk şeması

1927’de Alman RAL organizasyonu 40 renkten oluşan bir koleksiyon yarattı. Amaç, sayılara güvenmekten ve her rengi bunlardan oluşan bir set aracılığıyla tanımlamaktan başka bir şey değildi. Daha sonraki yıllarda, 1961’de revize edilen ve “RAL 840-HR” adı verilen koleksiyona yeni boyalar eklendi. O andan itibaren renk sistemi vardı 213 renk bugün hala yürürlükte olan. Ancak, «RAL 840-HR» serisi sadece mat renkleri kapsadığından, 1980’lerde «RAL 841-GL» 193 renkle sınırlı parlak yüzeyler için bir dizi olan ışığı gördü.

Bu RAL Classic tablosunun tüm renkleri, bir 4 haneli sayı, birincisi ailenin veya ana anahtardır. 1: Sarılar, 2: Portakallar, 3: Kırmızılar, 4: Morlar, 5: Mavi, 6: Yeşil, 7: Gri, 8: Kahverengi, 9: Siyah Beyaz. Bu en ünlü ve en yaygın kullanılan sistemdir, ancak tek sistem değildir. RAL Design, RAL Effect ve RAL Plastics koleksiyonları daha fazla renk varyasyonu sunar.

RAL renk şeması

RAL koleksiyonları

  • RAL Tasarımı: 1993 yılında RAL, mimarların, tasarımcıların ve reklamcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış yeni bir renk birleştirme sistemi icat etti. RAL Tasarım koleksiyonu 1688 renge sahipti. Önceki sistemlerin aksine, RAL Design’ın adı yoktur ve numaralandırması CIELAB renk uzayına dayalı bir şemayı takip eder. Her bir renk, sırasıyla ton, parlaklık ve doygunluğu temsil eden üçlü ve 2 çift halinde gruplanmış 7 basamakla temsil edilir. RAL Classic ve RAL Design renkleri kesişmiyor.
  • RAL Etkisi: RAL Effect, 420 düz renk ve 70 metalik renkten oluşur. Kurşun, kadmiyum veya kromat gibi ağır metallerin kullanılmadığı su bazlı boya sistemine dayalı ilk RAL koleksiyonudur.
  • RAL Plastikleri: RAL Plastics, plastikler için standart renktir. Polipropilenden yapılmış çok işlevli plakalar, RAL boya tonlarının plastikler için aynı tonlara mümkün olan en iyi şekilde dönüştürülmesini sağlar. RAL Plastics P1, 100 favori RAL Klasik rengini içerirken, RAL Plastics P2, plastik için standart olarak 200 RAL Tasarım rengini gösterir.

RAL çizelgeleri

İç dekorasyonda kullanımı

RAL renk yelpazesi, farklı endüstri dallarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve iç tasarımdaki uygulamalar için çok fazla değildir. Muhtemelen bu nüansın ne anlama geldiğini ve neden kullanımının iç tasarıma da aktarılmadığını merak ediyorsunuzdur. Bunun en önemli nedeni renk aralığının çok fazla olmasıdır. pastel veya açık tonlarla sınırlı dekorasyon, iç tasarım, mimari vb. amaçlanan diğer standartların aksine

RAL renkleri

RAL Classic koleksiyonunun renkleri için ana kriter, “Ana faiz.” Bunun renklerinin çoğu uyarı işaretlerinde ve trafik işaretlerinde kullanılır veya devlet kurumları ve kamu hizmetlerine adanmıştır; örneğin: RAL 1004 (İsviçre Posta Servisi), RAL 1021 (Avusturya Posta Servisi), RAL 1032 (Alman Posta Servisi).

Bu onu kullanamayacağımız anlamına mı geliyor? tasarım ve iç mekanlar? Hayır, sadece kendisi için en uygun olmayabileceğini gösterir. Ve bir iç tasarım profesyonelinin bu renk standardıyla çalışmasının ve işlemesinin zor olabileceğini veya en azından bunu Pantone standardıyla olduğu gibi aynı frekans veya kolaylıkla yapabileceğini.

RAL renk sistemini biliyor muydunuz? Nasıl çalıştığını anladın mı? Hiç kullandın mı? Gördüğünüz gibi, renk kartları bir renk patlamasıdır. Alabileceğiniz kartlar, tıpkı başka sistemlerden kartlar gibi, bundan yararlanmayacaksanız, ucuz bir fiyata alınır. Bir proje için ihtiyacınız olması durumunda, ek olarak, farklı uzman şirketler veya birlikte çalıştığınız tasarım stüdyoları, en uygun renkleri seçmeniz ve üzerinde anlaşmanız için size sağlayabilir.

Çoğumuz onu asla kullanmayacağız, ancak bilmenin yeri yoktur.

RAL renk şeması: renginizi seçin
konusu ilk beyazyastik.com üzerinde yayınlandı.

Bunlara'da bakmalısın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu