Perde seçme konusunda kılavuz: Nasıl bir perdeye ihtiyacım var?
İyi seçilmiş perdeler, evinizin dekoratif stilini güçlendirirken, aynı zamanda işlevsel özellikleri de sağlar. Örneğin, pencere kenarında küçük bir köşede kitap okumak için ihtiyacınız olan gizlilik sağlar, yemek sonrası sohbet sırasında oturma odasında arkadaşlarınızla sohbet etmek için ihtiyacınız olan ısısı ve ışığı kontrol ederken, yatak odanızda kendinize bir öğle molası vermek için gerekli olan sessizlik ve gizlilik sağlar.
Ayrıca, perdeler aynı zamanda doğal ısı ve ışık filtreleme özelliklerine de sahiptir ve evinizin enerji verimliliğini arttırabilir. Bu nedenle, perdelerin seçiminde dikkatli olmalısınız ve ihtiyacınız olan özelliklere ve evinizin dekoratif tarzına uygun olarak seçmelisiniz.
Perdeler, ışık yoğunluğunu düzenlemenin yanı sıra evinize giren gürültüyü azaltmanıza, sıcaklığı düzenlemenize ve daha fazla mahremiyet elde etmenize olanak tanır. Bunları seçmek için dikkate almanız gereken üç husus vardır:
Odanın yönü. Evinizin yönü, pencerelerden giren doğal ışığın türünü ve günün hangi saatlerinde gireceğini belirler: ışığı düzenlemenize olanak tanıyan kumaşlar seçmek için bu ayrıntıya dikkat edin. Örneğin, eviniz kuzeye bakıyorsa ve içeriye fazla ışık girmiyorsa, organze gibi çok hafif ve havadar kumaşları tercih edin. Öte yandan, daire güneye bakıyorsa ve günün büyük bölümünde çok fazla ışık giriyorsa, sabah, öğle veya öğleden sonra erken saatlerde yaptığınız aktiviteye göre şekillendirmek için çift perde kullanabilirsiniz.
Pencere veya balkonun tipi ve boyutu. Katlanır, eğilir ve döner, sürgülü, tavan arası, çatı penceresi… Rahat olması için perde, pencere veya balkonun açılma türüne uyarlanmalıdır. Örneğin, açılır kapanır bir pencere için ideal çözüm, pencere kanadının içine bir perde takmaktır. Öte yandan, içe doğru açılan kapıları olan bir balkon için, uçlara iki perde asmak ve orta alanı serbest bırakmak çok daha rahat olacaktır.
Evinizin dekoratif tarzı: Evinizi dekore etmek için hangi tarzı seçtiniz? Genellikle en sona bıraktığımız dekor unsurlarından biri de perdelerdir. Pencereleri tekstillerle vurgulayarak odak noktası haline getirebilirsiniz, ancak mekanın uyumunu kaybetmemek için her zaman odanın geri kalanıyla aynı stili koruyun. Herhangi bir şüpheniz varsa veya yakında değişiklik yapacaksanız, düz beyaz asla başarısız olmaz!
Şimdi, perdeler asılacakları odada hangi işlevi yerine getirecek? İşte size ilham almanız ve neye ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz için 3 (+1) örnek. İşte başlıyorlar!
Neler Okuyacaksınız? →
Daireyi daha büyük gösterin
Görsel genlik kazanmak için iki şeye ihtiyacımız var: ışık girişlerinin önünü açmak ve pencereleri daha büyük göstermek. Bunu başarmak için, ışığın geçmesine izin veren hafif bir kumaştan yapılmış tüller kullanın: pamuklu gazlı bez, keten veya polyester harika seçeneklerdir. Aynı odada birden fazla pencereniz varsa, hepsi için aynı kumaşı kullanın: bu şekilde biri ile diğeri arasında zıtlık yaratmazsınız ve alan daha uyumlu görünür.
Tasarımı seçerken, düz, açık renkli kumaşların alanı görsel olarak genişlettiğini ve ışık miktarını katladığını unutmayın. Ayrıca duvarlara mümkün olduğunca benzer bir renk kullanırsanız, duvar ile pencere çerçevesi arasındaki mimari sınırı seyrelterek alanın daha geniş görünmesini sağlarsınız.
Son olarak, barı ne kadar yükseğe asarsanız o kadar iyi olur. Bunu yaparak tavanların yüksekliğini görsel olarak uzatır, daha yüksek görünmelerini sağlar ve sonuç olarak odadaki ferahlık hissini artırırsınız. Tavanlar çok alçaksa, barı tavana asmayı düşünebilirsiniz.
Daha iyi bir gece uykusu için karanlık perde
Gece çalışıyorsanız ve gündüz saatlerinde iyi bir gece uykusu için doğru atmosferi yaratmanız gerekiyorsa, karartma perdeleri veya panjurlar kullanabilirsiniz. Bu amaçla yapılan perdeler karartma olarak bilinir: odada tam karanlık elde etmek için bunları pencereye mümkün olduğunca yakın yerleştirin. Özellikle panjurunuz yoksa bunu yapın.
Ofis için perdeler
Perde kullanın! Özellikle de masanızı doğal ışığın önüne yerleştirdiyseniz. Stor perdeler, altında masa, radyatör bulunan veya pencere pervazını destek noktası olarak kullandığınız pencereleri örtmenin en rahat yoludur.
Minimalist bir tarza sahip mekanlar için stor perde idealdir. Ofisinize daha rahat bir hava vermek istiyorsanız, çubuklu stor perde veya panel perde tercih edebilirsiniz: ikincisinde çubuk yoktur, bu nedenle daha hafif ve daha doğal bir örtüye sahiptir.
Mimariyi göstermek için şeffaf pencereler
Bazen pencerenin kendisi odanın yıldızıdır. Orijinal pencereleri koruyan eski bir ev olduğu için, balkon bir tribüne erişim sağladığı için veya pencereden manzara ayrıcalıklı olduğu için (deniz, dağlar veya panoramik şehir manzarası) olabilir, ancak caddenin karşısındaki komşulara çok yakın değilseniz ve yeterli mahremiyetiniz varsa, tereddüt etmeyin ve onları gösterin: bu mimari unsurlar mekanlara kişilik kazandırır ve onları kullanmaya değer.
Kaliteli perde seçerken dikkat etmeniz gereken bazı faktörler şunlardır:
- Malzeme: Kaliteli perdeler genellikle pamuk, ipek, polyester veya naylon gibi dayanıklı malzemelerden yapılır.
- Dokuma: Kaliteli perdelerin dokuması düzgün ve sık olmalıdır. Ayrıca, perde ipliklerinin ucu düzgün kesilmelidir.
- Renk: Kaliteli perdelerin renkleri canlı ve parlak olmalıdır. Ayrıca, perdelerin renkleri aydınlatma şartlarına göre değişebilir, bu nedenle seçtiğiniz perdeleri gün ışığı altında incelemeniz önerilir.
- Ölçü: Kaliteli perdeler ölçüleri doğru olmalıdır. Ölçüleri yanlış olursa, perdelerin görünümü bozulur ve işlevselliği azalır.
- İşleme: Kaliteli perdelerde dikim ve işleme iyi yapılmış olmalıdır. Dikim hatasız ve işlemeler düzgün olmalıdır.
- Garanti: Kaliteli perdeler genellikle bir garantiye sahiptir. Bu garanti perdelerin kalitesini ve dayanıklılığını garanti etmektedir.
- Marka: Kaliteli perde satan markalar genellikle daha iyi bir kalite sunarlar. Bu nedenle, marka seçiminde dikkatli olmanız önerilir.
Unutmayın, kaliteli perde seçmek için yukarıda sözü edilen faktörleri dikkate almanız ve perdelerin kalitesini kontrol etmeniz önemlidir. Ayrıca, perdelerin işlevselliği ve estetiği için ölçüleri ve renkleri doğru seçmeniz gerekir.