İnşaat Teknolojisinde İlk 10 Trend

Bina sigortası uzmanları, yakın gelecekte alakalı hale gelecek olan 2023 bina ve inşaat teknolojisindeki diğer eğilimlerin bir listesini derledi.İnşaat Teknolojisinde İlk 10 Trend 2020

2023 Yılında En İyi 10 İnşaat Teknolojisi Trendi

1. Kendi kendini iyileştiren beton

Beton harika bir yapı malzemesidir, ancak zamanla özelliklerini kaybeder. Yaşlanma ve kuruma ile betonda mikro çatlaklar oluşur ve beton zayıflar. Er ya da geç, birçok çatlağı olan beton parçalanmaya ve çökmeye başlar. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Binghamton ve Rutgers Üniversitelerindeki araştırmacılar, üretim sürecinde belirli bir mantarın beton yapıya dahil edilmesinin beton yapıların ömrünü önemli ölçüde uzatabileceğini bulmuşlardır. Çalışma hala başlangıç ​​aşamasındadır, ancak bir kez beton kendi kendini iyileştirme özelliklerine sahip olabilir.

2. Aerojel yalıtımı

Jelin geleneksel olarak ıslak bir madde olarak kabul edilmesine rağmen, aerojel, bileşiminde %99’a kadar hava içeren sadece silikat yapı kalacak şekilde tüm sıvının uzaklaştırılmasıyla oluşturulur. Aerojellerin sıra dışı özellikleri, inşaatta kullanımları için yeni bir dizi olasılık yolunu açmaktadır. Malzemenin ana avantajlarından biri, tesislerdeki ısıtılmış veya şartlandırılmış hava kaybını azaltarak enerji ve maliyet tasarrufu sağlayan olağanüstü ısı yalıtım yeteneğidir. Her şeyden önce, aerojel, kullanım kolaylığı, işlenme olasılığı ve tekrar kullanılabilir kullanım ile karakterizedir.

3. Termokromik çatılar

Malzemenin inşaat için yeni bir şey olmamasına rağmen, termokromik plakalar ve çatı kaplama panelleri, çevre dostu tasarımlara yönelik pazar talebi nedeniyle yine uzmanların dikkatini çekti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim adamları, eko-tasarımda termal süreçleri yönetmek için yeni bir yaklaşım kullanan akıllı çatı kaplama malzemesi icat ettiler. Thermeleon malzemesi, onu termokromik, yani yüksek sıcaklıklarda beyazdan siyaha renk değiştiren katmanların bir karışımıdır.

Öneri: İnşaat Maliyetleri: Göz ardı etmemeniz gereken her şey

Bu, güneş parladığında, bileşimle kaplanmış çatıdaki siyah kiremitlerin beyaza dönmesine, güneş ışığının %80’ine kadar yansımasına ve böylece binada serin bir sıcaklığın korunmasına yol açar. Sonuç? Yaz aylarında bina içinde konforlu bir sıcaklığı koruma maliyetinde %20’lik bir azalma ve bu rakam aynı zamanda çevre dostu elektrik sağlama yöntemleriyle de ilişkilidir.

4. Sanal gerçeklik (VR)

Sanal Gerçeklik (VR) nihayet oyun endüstrisinden gerçek dünyaya çıktı. Gayrimenkul satışı için 3D sistemlerin kullanılmasından, mimari projeler oluşturmak için kullanılan sanal gerçeklikte 3D modellemeye kadar, bu teknolojinin uygulanmasının birçok avantajı vardır. Verimliliği artırmanın ve maliyeti düşürmenin yanı sıra, inşaatçıların alıcılara gayrimenkul satarken gri kütleden sıyrılmalarını ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlar.

İnşaatta yaygın olarak kullanılan böyle bir sanal gerçeklik teknolojisi, Yapı Bilgi Modellemesidir (BIM). Bu sistemi kullanmak sadece bir model sağlamakla kalmaz, aynı zamanda proje ekiplerinin konseptten tasarım dokümantasyonuna ve bakımına kadar inşaatın tüm aşamalarını takip etmelerini sağlayan veri yönetimi yetenekleri sunar.

5. Taşınabilir teknoloji

Teknolojinin uygulanması sırasında inşaat sektörü daha yavaş gelişirken, şu anda bu cihazların şantiyelerde kullanımından büyük ölçüde faydalanmaktadır. Nispeten yeni olan akıllı yelekler ve kasklar gibi cihazlar endüstriyi kökten değiştirebilir, üretkenliği, verimliliği ve üretkenliği artırabilir. Örneğin, bir Daqri akıllı kask, insanları, verileri ve arabaları geri çekilebilir bir akıllı ekranla bir araya getiriyor.

6. 3D baskı

Ana yönde geliştirme aşamasında olan 3D baskı, büyük potansiyele sahip bir teknoloji olarak kabul edildi. Daha sonra yapıyı birleştirmek için kullanılan bireysel bileşenleri oluşturmak için büyük yazıcılar kullanır. Daha yakın bir zamanda, San Francisco merkezli girişim Apis Cor, Rus konut inşaat şirketi PIC Group ile işbirliği içinde, 24 saatten daha kısa bir sürede yazdırarak bir ev yarattı. Bina, tamamen biçimlendirilmiş bir ev olan 3D baskı teknolojisi kullanılarak inşa edilen tek binadır.

7. Mason robotlar

Günde altı kat daha fazla tuğla örebilen robotlar, yakında inşaat sektörünü lider yapacak. New York merkezli Construction Robotics, günde 3.000 tuğla istifleyebilen SAM (Yarı Otomatik Mason, “yarı otomatik duvar ustası”) adlı bir robot yarattı – günde ortalama 500 tuğla döşeyen birçok inşaatçıdan çok daha fazlası.

SAM robotlarının amacı, şantiyede çalışmayı daha düşünceli hale getirmektir ve teknoloji tuğlaları kaldırabilse, harç ve duvar uygulayabilse de, çalışma sırasında yakından izlenmelidir. İşçilerin robotun ayarlarını yapması, sağlık ve güvenlik standartlarına uygunluğu izlemesi, tuğlaları alışılmadık bir açıyla döşerken yardım sağlaması ve ayrıca cihazı kontaminasyondan temizlemesi gerekiyor.

8. Makine öğrenimi

Makine öğrenimi teknolojisinin gelişimi, yakın gelecekte işlerin nasıl yapılacağına dair tüm kavramı hızla yeniden düşünüyor. Bu teknolojiler, inşaat şirketlerinin daha güvenli ve daha verimli çalışma koşulları sağlamasına, otomasyon seviyesini artırmasına ve ekipman arıza süresini azaltmasına olanak tanır. Faaliyetlerini rasyonelleştirmek ve teşvik etmek isteyen inşaat şirketleri, giderek artan oranda yapay zekaya dayalı çözüm ve programlara yöneliyor. Örneğin, makine öğrenimi teknolojileri, şirketlerin ağır ekipmanlarının çalışmasını gerçek zamanlı olarak sürekli olarak izledikleri yeni nesil programları yönlendiriyor. Herhangi bir bileşende arıza veya arıza olması durumunda sistem operatörü önceden uyararak sahadaki üretim güvenliğini artırır.

9. Tahmine dayalı analitik

Genellikle başarılı bir şirket ile hayatta kalmanın eşiğinde olan bir şirket arasındaki fark, riskleri yönetme yeteneğidir. Tahmine dayalı analitiklerin kullanıma sunulması, risk yönetimini büyük ölçüde basitleştirir. Yazılım, risk faktörlerini incelemek ve olası tehlikeleri belirlemek için daha ileri sorunları önlemek için taşeronlardan, üretim malzemeleri tedarikçilerinden ve proje planlarından ve tesisin kendisinden gelen verileri analiz eder.

10. Nesnelerin İnterneti

Kısacası, nesnelerin İnterneti (veya IoT), yerleşik sensörler ve ağ bağlantısı ile donatılmış, bu nesnelerin entegre edilmesine ve veri alışverişinde bulunmasına izin veren fiziksel cihazlardan oluşan bir ağdır. Elde edilen veriler özetlenir ve bilinçli karar verme için analiz edilir. İnşaatta nesnelerin interneti, uzaktan çalıştırma ve izleme, stokların yenilenmesi, inşaat araçlarının muhasebeleştirilmesi, ekipmanların bakım ve onarımı gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Gelecekte bu, binaların ve altyapının inşa edilme şeklini etkileyebilir ve bu da daha rasyonel ve yönelimli şehirlerin yaratılmasına yol açacaktır. Ayrıca bu yaklaşım herkesin yaşam kalitesini etkileyerek çevreyi iyileştirecektir.

Bunlara'da bakmalısın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu